DELA
Foto: Stefan Öhberg

Vindbolagen blickar utomlands

De åländska vindkraftsintressenterna riktar nu blickarna utomlands.

– Vi ger inte upp även om Finland sparkat ut oss i snålblåsten, säger Allwinds vd Henrik Lindqvist.
Henrik Lindqvist har fått ny energi att kämpa vidare efter konferensen om hållbar energi på Färöarna nyligen. På onsdag ordnar Allwinds tillsammans med landskapsregeringen och norska Bergen Energi en tankesmedja dit allmänheten bjuds in på eftermiddagen för att diskutera Ålands kommande miljöstrategi kring vindkraften och vad man kan göra med den i framtiden.

– Vårt mål med evenemanget är att söka nya möjligheter att ta vara på den enormt stora åländska råvaran som vinden är. Om inte Finland vill ha vår hjälp finns det säkert andra länder som vill ha den, säger han.

På Bergen Energi har två personer jobbat aktivt med att hitta möjligheterna för åländsk vindkraft. Idéerna ska presenteras och debatteras på tankesmedjan.

I dag stampar vindkraften på Åland på samma ställe som för tio år sedan. Kraftverksparken åldras och plockas ner ett efter ett och vägen framåt genom Finland är stängd.

Det stora lyftet för den åländska vindkraften, vindkraftsparken kring Kumlinge, skulle enligt planerna förverkligas med Finlandskabeln. Nu ligger satsningen i träda på obestämd tid.

– Men alla elnät sitter ihop i dag och Finlandskabeln borde ju utnyttjas för elexport.

Förnybar energi kan produceras på två sätt, säger Henrik Lindqvist. Antingen som el in i nätet eller i form av certifikat som garanterar att energin är hållbart producerad. Certifikaten kan säljas på den globala marknaden även om man i det här skedet håller sig till Europa.

– I teorin kan alltså energi som producerats på Båtskären exporteras till Italien. I dag säljer vi certifikat till både internationella storbolag och till åländska företag.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!