DELA
Foto: Rasmus Olin

Villkorligt för ung fortkörare

Sextio dagars villkorligt fängelse blev straffet för en tonårig bilförare som i fjol försökte smita från polisen.
Föraren hade fått körkortet beslagtaget efter en tidigare dom för grovt äventyrande av säkerheten.

Biljakten började när två poliser mötte bilisten som körde över Svibybron med lamporna släckta. Han tände lamporna men när polisbilen svängde om och följde efter honom för att göra en rutinkontroll försökte han smita.

Poliserna satte på blåljuset och följde efter. Bilföraren körde i hög hastighet genom Rökerirondellen och bostadsområdet mellan gamla och nya Godbyvägen. Föraren körde tillbaka till Rökerirondellen och norrut längs nya Godbyvägen. Vid rondellen mellan Maxinge och Kantarellen svängde han in mot gamla Godbyvägen och körde mot Norrböle.

I närheten av korsningen Dalkarbyvägen-Norrbölevägen körde smitaren i diket när en annan polisbil parkerat på vägen för att stoppa honom.

Hastigheten på nya Godbyvägen ska enligt en av poliserna ha uppgått till 125 kilometer i timmen. Så snabbt körde polisbilen mellan två rondeller utan att närma sig smitarens bil.

Den åtalade hade sen tidigare ett bötesstraff för grovt äventyrande av trafiksäkerheten hösten 2016. Smitningen som han nu dömdes för skedde bara en vecka efter att han fått sitt första straff. Tingsrättens bedömning är att föraren ”inte tagit lärdom av sitt tidigare lagstridiga beteende”.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!