DELA
Foto: Maria Palme

Villkorligt för näthot och polismotstånd

Tingsrätten dömer en 36-årig man till sju månaders villkorligt fängelse för bland annat våldsamt motstånd mot tjänsteman och två fall av olaga hot.
Mannen hade i juni 2016 på en parkeringsplats backat en bil mot en polispatrull som gett honom tecken att stanna. En av poliserna tvingades hoppa undan för att inte bli påkörd. Den andra polisen lyckades rycka upp bildörren och dra ut mannen.

Efter gripandet hotade mannen den ena polisen till livet. Han hotade även att döda polismannens familj.

Senare samma år lade mannen på sociala medier ut ett foto av sig där han poserade med ett gevär. I texten under bilden uttalade han hot mot polisen och Ålandsbanken.

Den åtalade förnekade att han hade för avsikt att kör på poliserna. Han förnekade även att han hotat polisens och dennes familj.

Han medgav att han publicerat bilden, men förklarade att det var frågan om ett skämt och att avsikten inte var att hota någon.

Tingsrätten slog fast att bevismaterial och vittnesutsagor visar att mannen gjort sig skyldig till grovt äventyrande av trafiksäkerheten, våldsamt motstånd mot tjänsteman och två fall av olaga hot. Mannen dömdes även att betala 500 euro i ersättningar till den hotade polisen.