DELA

Villkorligt fängelse för grovt rattfylleri

Villkorligt fängelse och dagsböter blev straffet för två personer som bland annat gjort sig skyldiga till grovt rattfylleri. Dessutom valde Ålands tingsrätt att skärpa körförbuden enligt den nya lagen om rattfylleri.
I april körde en förare sin bil i Mariehamn med en promillehalt på minst 2,81 i blodet. Dessutom hade han inte ett giltigt körkort och bilen var obesiktigad. Föraren har tidigare dömts till villkorligt fängelsestraff och dagsböter för liknande trafikbrott. Men Ålands tingsrätt konstaterar att det gått fem år sedan den senaste domen och då kan fängelsestraffet även denna gång vara villkorligt samt dagsböter.

Föraren dömdes till fem månader och tio dagars villkorligt fängelse och 70 dagsböter på sammanlagt 420 euro. Körförbudet upphör i mars 2020.

I det andra fallet skedde brottet i mitten av juni i Saltvik. Mannen påträffades i sin bil i kraftigt berusat tillstånd. Bilens framdäck var demolerat och bilen var parkerad mitt på körbanan i en korsning. Delar av fordonet hade lossnat och låg kringspridda längs vägen. Föraren hade ingen aning om var han var eller vad som orsakat skadorna på bilen, men han medgav att det var han som kört bilen. Polisens mätning visade att han hade minst 2,03 promille alkohol i blodet.

Ålands tingsrätt dömde mannen till tre månaders villkorligt fängelse och 50 dagsböter på sammanlagt 1 900 euro samt körförbud fram till maj 2019. Mannen angav en personlig tragedi som förmildrande omständighet för gärningen och att han behöver sin bil i arbetet, men tingsrätten valde ändå att inte ge strafflindring.

Tingsrätten konstaterar i båda fallen att lagstiftningen kring rattfylleri har skärpts och man valde därför att öka körförbudets längd jämfört med vad åklagaren yrkat på. .