DELA
Foto: <07_Bildrubrik>OVANLIGT Det är inte ofta rätten går in och ändrar på åtalen. I det här fallet anser rätten att kriterierna för penningtvätt, som mannen inte åtalats för, uppfylls och dömer honom för det. Bilen bjöds ut på den finländska auktionssajten oikotie.fi

Villkorlig dom för bilbedrägeri via nätet

Villkorligt fängelse i ett år och två månader.

Mannen som lurade till sig pengar genom en bilbluff på nätet döms för penningtvätt.
Nya Åland skrev nyligen om en man som för drygt två år sedan öppnade ett konto i Ålandsbanken i Mariehamn med hjälp av ett förfalskat identitetsbevis. Mannen bjöd sedan ut en bil på den finländska auktionssajten oikotie.fi.

En köpare betalade 7 500 euro för bilen och pengarna gick raka vägen till kontot i Ålandsbanken. Köparen fick ingen bil och pengarna var borta.

I rätten medgav mannen identitetsförfalskningen men skyllde både den och bilbedrägeriet på en annan personen, vars hela namn han inte kände till. Han hade lurats att öppna kontot för att mot provision hjälpa med något han trodde att bara var en enkel bilaffär. Den påstådda andra personen har aldrig spårats.

Mannen åtalades för registeranteckningsbrott och för grovt bedrägeri eller medhjälp till bedrägeri.

Tingsrätten anser att det är bevisat att mannen gjort sig skyldig till registeranteckningsbrottet. Rätten förkastar däremot åtalet om grovt bedrägeri med motiveringen att det inte går att utesluta eller bevisa att någon annan inte skulle ha varit inblandad.

Däremot, konstaterar rätten, handlar det om penningtvätt. Fängelsestraffet på ett och år två månader är villkorligt.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

<”Byline e-post”>