DELA
Foto: Annica Lindström

Vill tillåta gårdsförsäljning – men värnar om monopolet

Finlands blivande familje- och omsorgsminister Annika Saarikko vill tillåta gårdsförsäljning av starköl. Men inte till vilket pris som helst.

– Det får inte äventyra Finlands alkoholmonopol, säger Saarikko.
Rikscenterkvinnornas nätverk Kerttu är på Ålandsbesök. I spetsen står Annika Saarikko, Centerns tidigare vice ordförande och blivande familje- och omsorgsminister.

En av programpunkterna under besöket var ett besök på bryggeriet Stallhagen. Ett besök där Saarikko kombinerade nytta och nöje eftersom en av de hetaste frågorna som ligger på hennes bord är den nya alkohollagstiftningen. I nuläget leder hon regeringsarbetet där frågan om gårdsförsäljning av starköl ska tillåtas ligger.

Enligt Saarikko är regeringspartierna överens om att alkohollagstiftningen ska förändras. Den stora frågan är vad som ska räknas som mikrobryggerier och hur lagstiftningen ska förändras så att det statliga alkoholmonopolet inte äventyras.

– Jag kan inte säga om Stallhagen är den typen av bryggeri som vi kommer att ge rättigheten att sälja alkohol på gården. Vi måste förhandla om frågan inom regeringen och med EU-kommissionen, säger Saarikko och konstaterar att hon personligen inte har slagit fast vad hon tycker i frågan.

Enligt Saarikko kunde det åländska bryggeriet kunna klassas som ett mikrobryggeri samtidigt som det kan vara en stor industri.

Den enda som i nuläget är bestämt är att det är antal liter alkohol som ska avgöra om bryggeriet ska klassas som ett mikrobryggeri eller inte.

Alkoholbeskattningen ändras inte när lagen revideras.

Den nya alkohollagstiftningen kommer till riksdagen nästa år.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!