DELA
Foto: Andrejs Maculskis

Vill pausa ombyggnaden av Ålandsvägen

Etapp två av ombyggnationen av Ålandsvägen bör skjutas upp. Det tycker Centern, Obunden samling och Ålands framtid i Mariehamn.

Under våren har ombyggnationen av Ålandsvägen pågått och ännu återstår arbete innan den första etappen, Norra Esplandgatan-Köpmansgatan, är helt färdigställt. Den andra etappen ska enligt den nuvarande planen utföras under 2018, men om Obunden samling, Centern och Ålands framtid får bestämma så skjuts projektet upp för ett år.

Partierna föreslår nu en ändring i stadens investeringsbudget för 2018.

– Planerna för ombyggnationen gjordes upp för 12 år sedan och sedan dess har trafiken ökat mycket, säger Anders Holmberg (Ob).

Åkeriföretagare och räddningsmyndigheter har enligt Holmberg hört av sig och uttryckt oro över hur tillgängligheten på Ålandsvägen kommer att vara i framtiden. Han beskriver Ålandsvägen som navet i hela Mariehamn.

– Folk söker upp oss politiker. Jag har inte hört någon säga något positivt om ombyggnationen, säger Holmberg.

Därför vill de att man innan man inleder nästa etapp gör en ordentlig utvärdering, där man involverar de olika grupper som använder gatan och beaktar hur trafikflödet med den lätta och tunga trafiken löper, innan man fortsätter ombyggnationen.

– Vi är inte emot ombyggnationen men vi vill ta en time out, säger Erica Sjöström (C).

– Så att vi inte står här om tre år och måste bygga om, säger Holmberg.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!