DELA
Foto: Stefan Öhberg

Vilken är din knäckfråga i kommunalvalet?

Vad avgör när du väljer kandidat i kommunalvalet den 20 oktober? Vilken fråga är viktigast enligt dig?
Välkommen att föreslå att just dina hjärtefrågor ska vara med när Nya Åland väljer ut påståenden för vår valkompass inför kommunalvalet.

Nya Åland kommer att erbjuda kandidater och väljare en valkompass som vägledning inför kommunalvalet den 20 oktober.

I valkompassen finns påståenden som alla kandidater i kommunalvalen får ta ställning till. Kandidaterna fyller även i namn, parti eller lista och kommun.

Väljarna kan sedan själva ta ställning i alla påståenden och jämföra sina svar med kandidaterna, för att se vilken kandidat som ligger närmast.

– Vi väljer att satsa på en valkompass med fokus på kommunalvalet eftersom det på den nivån tas beslut som verkligen berör ålänningarnas vardag, det dagliga livet, säger Anna Björkroos, chefredaktör för Nya Åland.

Samma för alla

Påståendena i kompassen formuleras så att de gäller för alla kommuner. Det kan handla om allt från mobilförbud i skola, vägunderhåll, stöd till föreningar, kommunreformen, investeringar för att minska kommunens klimatavtryck eller något helt annat.

Det är här som Nya Ålands nu läsare bjuds in. Vilka frågor anser du vara viktiga när du väljer kandidat? Vilka påståenden vill du att kandidaterna ska ta ställning till?

Kommentera nedanför eller inlägget på Facebook.

Nya Ålands redaktion väljer ut vilka påståenden som kommer med. Kandidaterna kommer att få information om hur och när de kan fylla i valkompassen.