DELA
Foto: Heidi Hendersson

Vild jakt efter Rökka-tjuv

Natten mot lördag drabbades Rökerikiosken i rondellen av inte mindre än två inbrott med några timmars mellanrum och tjuven jagades av väktare till fots. Det här är sjunde inbrottet på 15 år i den populära korvkiosken.
Ägaren Göran Nyman hade just stängt Rökerikiosken för natten och åkt hem för att sova när telefonen ringde tjugo i tre. Då hade en Rökka-granne uppmärksammat ett inbrott och larmat polisen.

– Grannen såg att dörren var sönderbruten och såg en kille springa därifrån. Han blev avbruten mitt i brottet, så han fick inte så mycket med sig.

Tjuvarna har hunnit plocka ihop bland annat cigaretter i en låda, men de lämnades kvar i kiosken då gärningsmännen blev ertappade. Göran Nyman fick tillbringa en dryg en och halvtimme med polisen på plats och knappt hade han hunnit hem igen innan nästa inbrotts-samtal kom.

– Vi hann tänka ”Vad är det här?”. Vi trodde att det var en annan polis som ringde om samma inbrott och som trodde att vi inte blivit varskodda om det. Det kan inte hända två inbrott med några timmars mellanrum.

Men det hade det. Nyman hade bett en vakt köra en extra runda förbi kiosken efter det första tilltaget uppdagades och när vakten svängde in vid fem-tiden var stöldförsök nummer två igång. Tjuven kom då krypande ut genom luckan på framsidan.

– Han lade benen på ryggen och det blev en vild jakt mot Tvärsan innan vakten fick tag i honom och fick ner honom på marken och höll honom där tills polisen kom. Det var väldigt strongt gjort av honom.

Tre personer är anhållna och polisen förhörde de misstänkta under helgen. Enligt förundersökningsledare Anders Mattsson kom tjuvarna över ”en hel del egendom”, men det mesta har påträffats.

– Vi har gjort ett antal husrannsakningar och en teknisk platsundersökning. Nu bearbetar vi materialet. Det väl hyfsat bra ut utredningsmässigt.

Senaste inbrottet i Rökerikiosken var 2014, men allt som allt uppskattar Nyman att kiosken drabbats av sex-sju stölder och inbrott de senaste femton åren. Det värsta tilltaget var när en man i rånarluva tvingade till sig pengar.

– Han stod utanför kiosken och tryckte in försäljaren i kiosken. Det var väl en sex-sju år sedan.

När samtalet kom i fredags natt var Nyman alltså inte allt för överraskad.

– Det har hänt så många gånger nu.