DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Viktigt att vara med”

– Utvecklingen inom Moderaterna i Sverige visar hur viktigt det är att som parti hela tiden vara med då samhället förändras. Det kunde också vi på Åland bli bättre på.

Talman Johan Ehn (MSÅ) kommenterar den nya svenska moderata politiken.
Det har varit turbulens inom Moderaterna i Sverige. Efter en längre tid av kraftigt dalande väljarunderstöd och hård kritik fick före detta partiledaren Anna Kinberg Batra (M) dra sig tillbaka och Ulf Kristersson tog över rodret.

Moderaterna blev snabbt Nya Moderaterna och förändringar utlovades omedelbart. Efter partistämman i Örebro i fredags står det klart de förändringarna främst handlar om en tydligare profilering som ett högerparti för att locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna.

– Det sker vissa politiska justeringar men inte alldeles för radikala, säger Johan Ehn som under sin politiska karriär hunnit se fem olika ledare för det svenska broderpartiet: Carl Bildt, Bo Lundgren, Fredrik Reinfeldt, Anna Kinberg Batra och nu Ulf Kristensson.

– Opinionsläget i Sverige är svårt just nu och det får Moderaterna att profilera sig mera i själva kärnideologin med frågor som till exempel lag och ordning och försvarssäkerhet. Samtidigt är man tydlig med att man inte följer Sverigedemokraternas väg. Man stänger inte, man försöker hitta nya sätt att ta ansvar.

Läs mer i måndagens Nya Åland!