DELA
Foto: Johan Orre

Vikings ex-vd vände förlusttrend

Under Mikael Backmans två år som vd för hotell- och restaurangkoncernen Restel har de årliga mångmiljonförlusterna vänts till ett försiktigt plus i fjol.

– Jag är jättenöjd, säger han.
För tre år sedan, nästan på dagen, fick Mikael Backman sparken som vd för Viking Line med buller och bång. Hans egen förklaring var att det handlade om en kulturkrock mellan honom och styrelsen.

Innan han rekryterades till Viking Line hade han jobbat bland annat i världens då näststörsta kryssningsrederi Royal Caribbean Cruise och tog med sig den amerikanska öppna företagskulturen till det dittills slutna åländska rederiet.

Men det tog inte länge innan han seglade i nya vatten fast på land. Han blev kontaktad av Restel med frågan om han kunde ta över som vd.

Restel är ett dotterbolag inom konsumentandelslaget Tradeka som har 300 000 andelsägare. Allt är stort inom Restel – i dag har koncernen 5 000 anställda, driver 44 hotell och har närmare 300 restauranger i Finland.

Också Restels förluster har varit stora. Allt sedan 2012, då resultatet stannade på noll, har rörelseresultatet legat rejält på minus: 2013 minus 11 miljoner, 2014 minus 17 miljoner och 2015 minus 10 miljoner.

För fjolåret slutade rörelseresultatet med svarta siffror, plus 1,2 miljoner.

– 11,4 miljoner euro bättre än året innan, konstaterat Mikael Backman förnöjt.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!