DELA
Foto: Jonas Edsvik

Viking Line säljer Rosella

Viking Line säljer m/s Rosella till grekiska Aegan Sealines Maritime. Det bekräftar rederiet i ett börsmeddelande. Försäljningspriset uppgår till 11 250 000 euro.

Orsaken är, enligt rederiet, att fartyget inte längre lever upp till Viking Lines krav på minimal miljöpåverkan, särskilt när det gäller utsläpp av koldioxid.

Försäljningen påverkar personalstyrkan och omställningsförhandlingar kommer därför att inledas.

Trotjänaren m/s Viking Rosella säljs efter 42 år i Viking Lines tjänst. Beskedet kom på torsdag eftermiddag efter ett dygn av intensiva rykten och spekulationer. Nu är framtiden för den anrika kortrutten Mariehamn-Kapellskär osäker.

– Det är mycket mer komplicerat idag att utvärdera en lönsam trafik än det var för fem-tio år sedan, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström till Nyan.

Viking Lines styrelseordförande, veteranen Ben Lundqvist, säger att Viking Lines ledning tittar på möjligheten att hitta tonnage som är miljömässigt och ekonomiskt möjligt att driva på rutten.
– Jag har förstått att de har varit oroliga över vad koldioxidutsläppen för med sig i framtiden. Miljötänket inom Viking Line är på en väldigt hög nivå, säger han till Nyan.
Men han säger också att försäljningen ger ”en jättebra chans för Eckerölinjen”.
– Som jag ser det ger det här möjlighet åt Eckerölinjen att få betydligt bättre lönsamhet än tidigare. Det ger helt andra möjligheter åt dem.

Fartyget får grekisk flagg och kommer att trafikera i Egeiska havet.

Rosella har varit en del av Viking Lines flotta sedan 1980 och har trafikerat Kapellskärsrutten sedan 2008. Hennes sista resa på rutten avgår 8 januari 2023.

Läs mer i morgondagens Nya Åland.