DELA

Viking Line beställer nytt fartyg

Viking Line Abp har idag, den 23 november 2016, tecknat ett intentionsavtal med kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co. Ltd avseende beställning av ett passagerarfartyg med leverans våren 2020. Målsättningen är att teckna ett slutgiltigt avtal under våren 2017. Investeringen uppgår till ca 190 M euro. Intentionsavtalet innehåller även en option på ytterligare ett fartyg. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande i dag.

 Avsikten är att fartyget drivs med flytande naturgas, LNG, av vilken vi har utmärkta erfarenheter från M/S Viking Grace, det första stora LNG-drivna passagerafartyget i världen. I planeringsarbetet har stor vikt lagts vid förutom miljöanpassade lösningar, på nya innovativa energieffektiveringstillämpningar. Nybyggnadsprojektet har föregåtts av ett mångårigt planeringsarbete knutet till EU-projektet Motorways of the Seas inom ramen för Connecting Europe Facility, där även Åbo hamn och Stockholms hamnar ingått, berättar vd Jan Hanses.

Fartyget är avsett att vara ett samarbetsprojekt där man planerar engagera flera finländska och europeiska leverantörer, bland dessa kan nämnas Deltamarin. Det nya fartyget har planerats för trafik på linjen Åbo-Åland-Stockholm. Fartygets längd är 218 meter med ett BRT på 63.000 ton. Passagerarkapaciteten är 2.800 passagerare och fraktfilernas längd är 1.500 meter. För inredningen kommer Viking Line att anlita skandinaviska arkitekter, skriver rederiet.