DELA
Foto: Erkki SantamalaBOGSVALL Det är bogvågen som uppstår vid tolv knop, den hastighet Grace har genom Furusundsleden, som är betydligt större än svallvågor från någon annan färja som trafikerar leden enligt tidningen Skärgården.

Viking Grace drar upp största vågsvallet

När Viking Grace körs i vissa hastigheter drar den upp betydligt grövre sjö än alla andra färjor som trafikerar mellan Finland och Sverige.
Tidningen Skärgården har undersökt svallvågorna av färjorna som passerar genom Furusundsleden i Stockholms skärgård och konstaterar att det är ”miljöfartyget” Viking Grace som är värst.

Enligt Viking Line ska fartygets hydrodynamiskt formade skrov göra att vågbildning minimeras. De efterforskningar som Skärgården gjort visar att det i själva verket är tvärtom när fartyget körs i vissa hastigheter.

Tony Öhman, Viking Lines tekniska direktör, uttalar sig i Skärgården och säger att det är bogvågen som uppstår just vid tolv knop som är lite besvärande. Han säger att det är en besvikelse för rederiet att det blev så.

Erosionsskadorna längs Furusundsleden har enligt tidningen mer än fördubblats sedan år 2000. Det beror på ökad fartygstrafik överlag men tidningen refererar även till en ny rapport om vågmätningar och som visar att ett av fartygen drar upp avsevärt kraftigare sjö än alla andra.

I rapporten hålls namnen på fartygen hemliga men både studier som Skärgården själv gjort och boende längs Furusundsleden vittnar om att det är just Viking Grace som är boven.

Läs mer i papperstidningen!