DELA

Viking Glory får finsk flagg

Det är nu klart att Viking Lines nybygge Viking Glory får finsk flagg. Personalen ska hämtas i första hand från rederiets övriga fartyg.

Nya Åland har tidigare skrivit att Viking Glory troligen får finsk flagg, och dagens pressmeddelande från Viking Line bekräftar att så blir fallet.

Viking Glory inleder sin trafik under början av 2022 på rutten Åbo-Åland-Stockholm, där hon ersätter Amorella som också seglar under finsk flagg.

Viking Line är enligt pressmeddelandet Finlands största sjöarbetsgivare med närmare 2 400 anställda. Av flottans sju fartyg är för tillfället fem finskflaggade. Viking Glory ska i första hand bemannas av personal från rederiets övriga fartyg.

”Under dessa pandemitider har samarbetet med de finska myndigheterna och finska sjöfolksorganisationerna fungerat bra. Vi ser stora fördelar med att ha samma flagg på bägge fartyg på Åbo-Stockholm-linjen”, skriver vd Jan Hanses, och tillägger att avsikten är att leveransen av Viking Glory inte ska innebära några uppsägningar.

”Genom detta beslut litar vi på en kontinuitet i den finska sjöfartspolitiken, så att våra verksamhetsförutsättningar bevaras och vi inte tvingas att ompröva besluten om fartygens flaggor.”

Viking Glory är större än Viking Grace, men beräknas enligt pressmeddelandet förbruka cirka 10 procent mindre bränsle vilket gör henne till ett av världens mest energieffektiva fartyg.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp