DELA
Foto: Stefan ÖhbergPRIVATISERA MERA Axel Jonsson (Åf) tycker att det är hög tid att privatiseringarna kommer igång.

”Vi skulle gärna se lite större respekt”

LAGTINGET Kritiken mot Ålands framtids agerande i Ålandskommittén fortsatte i lagtinget i går.

Men Axel Jonsson backar inte.
Sällan har så många verbala ryggdunkar delats ut i lagtinget som när politikerna diskuterade Ålandskommitténs delbetänkande i går. De flesta ledamöterna var nöjda med delbetänkandet som den parlamentariska kommittén presenterade i slutet av januari.

Mest beröm fick president Tarja Halonen och viceordförande Gunnar Jansson (Lib).

Några verbala örfilar delades också ut till Ålands Framtids Axel Jonsson som reserverat sig mot en rad punkter i delbetänkandet.

– En stor malört i bägaren är att Ålands Framtid svartmålar det resultat som vi åländska representanter upp nått i hård motvind. Det är orättvist och illojalt. Kovändningen förde inte arbetet framåt och ger knappast förutsättningar att nå bästa möjliga slutresultat, sade Roger Jansson (MSÅ).

– Det finns en ovana hos mina kolleger att argumentera. Det är inte lyckosamt att komma till Helsingfors och tala om för riksdagsledamöterna vad Finland lovade 1921, sade Barbro Sundback (S).

Jonsson höll fast vid att han var den ende bland de åländska representanterna som höll fast vid det som de åländska politikerna kommit överens om.

– Vi skulle gärna se lite större respekt för att vi har stått fast vid den här uppfattningen, sade han.

Läs mer i torsdagens Nya Åland.