DELA
Foto: Inga-Lill Larsson

Vi närmar oss värmerekord

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Sommarvärmen har fortsatt under senaste vecka vilket nog inte har undgått någon. De högsta dagstemperaturerna har varit som mest 26 grader. På många lokala verandor och liknande har man säker avläst över 30 grader och mer.

Vattentemperaturerna har även snabbt ökat och i Ålands hav är ytvattentemperaturen runt 10 grader vilket är anmärkningsvärt varmt för årstiden. Inne i vikarna på sina platser betydligt varmare än så och många har redan tagit årets första dopp.

Vindarna den senaste veckan har varit mest svaga och som mest sydost 7 m/sek. Många säger att det inte har varit så här varmt i maj i mannaminne men tillförlitliga observations finns i Finland bara sedan 1961 och tidigare noteringar kan inte ses som jämförbara.

Men vi närmar oss ett värmerekord för maj om man går tillbaka till 1961 och varmaste majmånad var det under den perioden 1993 med en medeltemperatur för maj på 11 grader och då jämförs hela majmånaden. Ett majrekord som ser ut att bli slaget i år. Just nu är medeltemperaturen för maj drygt 12 grader så rekordet ses ut att slås men det finns dagar kvar av maj fortfarande så det hinner ändras ännu.

Många soldyrkare som har haft möjlighet att pressa i solen har redan fått en lätt sommarfärg. Nu minskas det på klädseln och vi har kommit in i de vita benens tid. Kom den tidigare än senare än tidigare år?

UV indexet har legat runt 4 eller strax däröver och det rekommenderas att man skall sola med försiktighet när indexet är 3 eller mer. De värdena har vi nått upp till från c:a kl. 11 till kl. 16 på dagarna.

Många har reagerat på att TV4 och SVT vädret har varit långt från sanningen med avvikelser på upp till 8 grader och skillnaden till Gotland har varit detsamma. Vädersidan har påpekat felet för båda tv-kanalerna och TV4 var snabba på att rätta till sina parametrar och nu verkar SVT:s prognoser även ha gjort det. Det handlar om parametrar i dataprogrammen som skall korrigeras. Den mesta meteorologen är idag datorerna som bli duktigare ju större databasen blir som programmen jämför med.

Indikationerna för andra halvan av maj tyder på fortsatta högsommartemperaturer och att den behövlig nederbörden inte kommer. Så här långt har det bara kommit ynka 8 mm i maj mot normalt 33 mm för hela maj.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan