DELA

Veterinärer jagar hundvirus

Hundar som kräks och har diarré kan ha virussjukdomen parvo.

Ålands smådjursklinik i Godby tar nu prover från flera hundar med diarré.
– Vi har testat en hund med symptomen där svaren var positiva men det behöver inte betyda att hunden har viruset. För denna hund fanns många andra faktorer som spelade in, säger veterinären Rosalie Palmer.

Viruset sprids med avföring från infekterade hundar under totalt cirka två veckors tid. Avföringen kan vara blodig. Viruset är farligt eftersom det är mycket smittsamt under en lång period.

Hundar som är vaccinerade kan också bli smittade men har mycket större chans att bli friska. Mest farligt är det för små hundvalpar eller gamla sjuka hundar. I Norden är viruset dock inte alls vanligt då man är noga med vaccinationer.

Viruset har inte funnits på Åland på väldigt länge. Om det sprider sig till Norden beror det ofta på importerade hundar.

Att hunden kräks och har diarré kan bero på många saker. Den kan ha ätit något dåligt eller druckit dåligt vatten. Alger är inte alltid livshotande för hundar utan kan också ge biverkningarna diarré och kräkningar.

– Virusjukdomen finns på olika sätt för olika djur. För katter är viruset känt som kattpest, vilket inte funnits på tiotals år i Norden, säger Palmer.

– Kattens motsvarighet till HIV, det vill säga SIV, är dock vanligare på Åland. Det finns flera fall av SIV på Åland som testats, men många testar inte sin katt för att det är dyrt, säger Palmer.

SIV är immunförsvagande för katterna och sprids via bett från en annan katt som blir infekterat. Katterna kan också få det av en lunginflammation. Något botemedel finns inte och man kan inte skydda katterna mot det. Hundar får inte denna typ av virus.

amanda.nasman@nyan.ax