DELA

Veterinär varnar för adoption av gatuhundar

– Som landskapsregeringens veterinär avråder jag från att adoptera gatuhundar, säger Mohammad Jaber Alipour. Risken att rabies sprids till Norden finns, det kan innebära hälsorisker för både människor och djur.
På grund av flera fall av allvarliga sjukdomar hos adopterade gatuhundar och oseriösa organisationer avråder landskapsregeringens veterinär Mohammad Jaber Alipour ålänningar från att adoptera sådana hundar. Gatuhundar adopteras ofta från länder som Rumänien och Irland.

– Vi har sett att det har blivit vanligt att man adopterar gatuhundar på Åland. Det är viktigt att ta upp och informera om risker, säger Jaber Alipour.

Jaber Alipours oro för adopterade gatuhundar väcktes efter att ha sett en sida på Facebook annonsera ut en hund för 500 euro. Föreningen som annonserade ut hunden är svensk, men har förmedlare på Åland.

För att föreningen ska få föra in adopterade gatuhundar till Finland måste föreningen vara registrerad hos livsmedelssäkerhetsverket Evira. Det var inte den här föreningen.

– Det är inte olagligt att adoptera gatuhundar, men det måste göras på rätt sätt, säger Jaber Alipour.

– I vissa länder förekommer rabies, som är obotligt. Smittas en hund eller en människa är det kört, säger Jaber Alipour.

I till exempel Rumänien konstateras flera hundra fall av rabies årligen, enligt Jaber Alipour. Finland har officiellt varit fritt från rabies sedan 1991, enligt Evira. Endast två rabiesfall har noterats sedan 1989. Ett av dem var en hundvalp som importerats från Indien.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!