DELA

Vem har ingefäran? Inte jag.

Man vet att man blivit för gammal för popmusik när man hellre läser om den än lyssnar på den.

Så gott som alla böcker jag samlat på mig de senaste åren handlar om artister som var bra på sjuttio- och åttiotalet. Sen blir det så förbannat tråkigt, fast den som växte upp med ravekulturen, EDM eller Justin Bieber möjligen har en avvikande åsikt.

Vad är gubbigare än medelålders och äldre män som nöter på om sina Beatles och Stones och ja jäklar, Rush på Hovet 1982, det var grejer det, annat än den här hip hopskiten man hör på radion. Att stå bakom ett DJ-bord på en Rockoffscen och trycka in en usb-pinne i datorn kan väl vem som helst göra, liksom.

Svaret är förstås nej.

Får man tycka om modern musik då, om man inte tillhör målgruppen?

Det ska medges att jag inte utsätter mig i onödan. Men ibland, ibland händer det. Oftast på väg i Nyans bil där radion för det mesta är inställd på Steel FM eller P3.

Madonna tycker visst att all modern musik låter likadan. Har hon också tröttnat på den ständigt påslagna autotune-effekten, den som uppfanns för att dölja den värsta falsksången? Efter några år använde alla den så ivrigt att det inte var roligt längre. Jag har aldrig varit något Celine Dion-fan men fan vad besviken jag blev när jag hörde hur hennes röst också hade rättats till med autotune.

Nej, jag skulle inte gnälla. Jag skulle säga att de där bilturerna med skvalradion på har något gott med sig. Om jag lyssnar på P3 en timme hör jag åtminstone en låt som är så bra att jag spetsar öronen för att höra vad skivan och artisten heter. Men namnen säger mig ingenting. Så jag försöker komma ihåg en textrad som jag kan googla fram.

På vägen in från Kulla i Sund häromveckan – en resa på drygt tre mil – höjde P3 mitt humör med danslåten Ginger, av någon DJ featuring någon sångerska. Titeln räckte, jag hittade låten. DJn heter Riton och sångerskan Kah-Lo.

– Who’s got the ginger, frågar hon flera gånger. Vem har ingefäran?

Jag fattar ingenting men det svänger så som bara maskiner kan svänga.