DELA

Vattentäkterna jublar

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.

Vi började januari med extremväder i form av stormen Alfrida. Men den senaste veckan har vi haft mera normalt väder för januari.

Men extremt är det på andra ställen i världen på ett eller annat sätt. I Australien har man på många platser extremt hett. I Mellaneuropa har man extremt snöfall men enorma snömängder på bara två dygn.

Snön har även drabbat grekiska övärden där man får skotta snö vilket inte hör till vanligheterna. I USA har snöfallet varit så kraftigt att skolor har varit tvungna att stänga. I norra Sverige har man även haft stora problem med snön. Jämfört med det så har senaste veckan varit förskonad från extremväder.

För vår del ser nederbördssitutationen ganska bra ut då vi efter halva januari redan fått mer än hälften av den nederbörd som januari normalt ger. Vattentäkterna och grundvattennivån jublar då allt verkar att vara på väg till normala nivåer. Lite småblåsigt har det varit vissa dagar men inte några kraftig vindar som nog ellinjemontörerna tackar för.

Vad Alfrida egentligen kostade vet vi nog inte med säkerhet först om kanske ett halvår. Elandelslaget har prioriterat fast boende men det har visat sig att det finns en del som registrerat huset som fritidshus använder det som fastboende vilket gör att de har blivit lågprioriterade.

Den kommande veckan ser inte ut att bjuda på några överraskningar utan ganska normalt januariväder. Ni som är intresserade av dagliga utförliga prognoser både längre och kortare samt statistik kan besöka Vädersidan på Facebook. Finns godbitar även för de historieintresserade.

Keijo Söbloms bild av ett vintrigt Norrhav får illustrera veckans väderrapport. Vädersidan kallar havet norr om Åland för Norrhavet då det är det namn som oftast används av ålänningarna.Tom Wiklund, administratör på Vädersidan