DELA
Foto: Jonas Edsvik
Arkivfoto.

Varning för dåligt väglag idag

Meteorologiska institutet varnar för att väglaget kan vara dåligt på Åland idag på grund av snöyra.
Med varningen menas att trafikens ”smidighet försämras och medelhastigheten sjunker” och det finns en ökad risk för olyckor.
Varningen gäller gäller idag, 28 november, från klockan 08.55 fram till midnatt.

Under vinterperioden uppdaterar Finlands meteorologiska institut även med trafikvädret för bilister, vilket beskriver väglaget på huvudvägarna.
Hur väglaget är lokalt kan dock variera mycket, ”situationen på vägarna i det lägre vägnätet och på gatorna i städerna kan vara en helt annan.”

LÄS OCKSÅ

Väglaget indelas i fyra klasser:

1. Normalt för årstiden
2. Dåligt väglag (gul varningsnivå, det som gäller på Åland idag)
3. Mycket dåligt väglag (orange varningsnivå)
4. Extremt dåligt (röd varningsnivå)

Såhär beskriver institutet de olika nivåernas innehåll:

Vid röd varningsnivå, extremt dåligt väglag, är sannolikheten för störningar i trafiken betydande och avbrott i trafikförbindelserna är möjliga. I de här förhållandena är också olycksrisken betydande.

Vid mycket dåligt väglag är det hög risk för trafikolyckor. Då bör man noggrant överväga att alls bege sig ut i trafiken. Mycket dåligt väglag kan förorsakas av till exempel isbildande duggregn eller rikligt snöfall. I dessa fall hinner vägunderhållet inte alltid agera tillräckligt snabbt, till exempel genom att salta eller ploga vägarna.

Vid dåligt väglag är olycksrisken större än vanligt, och körhastigheten bör sänkas. I dessa lägen försämras trafikföret vanligtvis av snöfall och av hala vägytor.

Normalt vinterväglag motsvarar inte heller sommarföre. Vid normalt väglag vintertid kan trafikföret lokalt eller utanför huvudvägnätet mycket väl vara sämre än vanligt.