DELA
Foto: Sussie Essen

Varmaste september var 2006

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Då är det dags att sammanfatta septembermånaden. Dygnsmedeltemperaturen blev 13,3 grader mot det normala som är 11,3. Men det är inget värmerekord då både 1999 och 2006 var varmare. Varmast var det 2006 med 14,1 grader.

Månaden började med mycket höga dygnsmedeltemperaturen på 15,4 grader men den sista tiden har varit betydligt svalare som gjorde att medeltemperaturen sjönk betydligt. Lägsta dygnsmedeltemperaturen hade vi under fredagsdygnet med endast 6,5 grader.

Avsaknaden av regn har fortsättningsvis varit det stora samtalsämnet när det gäller vädret. Men de sista dagarna fick vi en ordentlig påfyllning. Från torsdagen till fredagen kom 17 mm men på flera platser på södra Åland har regnmätarna varit upp mot 38 mm. Grundvattennivån sjönk till rekordlåga -60 cm som mest. Vattennivåerna i vattentäkterna har varit alarmerande låga men det senaste regnen har fått nivåerna att stiga igen.

Vindarna under senaste veckan har varit hårda i medelvind över land men har inte nått stormstyrka. Den kommande veckan ser ut på att bjuda på svaga till måttliga vindar.

Sussie Essen på Houtskär har fångat en fin höstbild vid strandstenarna.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan

Läs mer i torsdagens Nya Åland!