DELA

NyanPlay: Roboten Cassie och robotforskare minglade på lusse

Forskare, arkitekter, produktutvecklare och biologer från hela världen samlades i går på Ålands lyceum för den årliga robotkonferensen Dynamic Walking.

– Det ger mycket inspiration för oss som arbetar med mänsklig rörelse, säger Alison Sheets som arbetar på Nikes forskningslabb som tar fram löparskor.

Konferensen har hållits på Åland en gång tidigare, för sju år sedan, och syftet är att diskutera hur rörelse kan implementeras i teknik, framförallt robotar.

En av de besökande forskarna är Patrick Clary från Oregon State University och ingår i teamet som utvecklat en världskänd robot som heter Cassie (I webbklippen ovan kan du se mer om Cassie).

– Cassie är en robot som består av endast två ben i mänsklig storlek, en underkropp kan man säga. Hon är en av de robotarna i världen som är mest mänsklig i sitt rörelsemönster och används i flera olika syften, bland annat som en forskningsplattform för ytterligare robotteknologi, säger Patrick Clary.

Han förklarar att Cassie kan göra precis samma och lika många rörelser som en människa och att hon inte är lika beroende av jämn terräng som andra gående robotar.

– Cassie klarar mer tuff terräng och är mer balanserad.

Men Cassie kan också utnyttjas för mer vardagliga sysslor, menar Clary.

– Om man tänker på en så vardaglig sak som paketleverans till exempel. Självkörande bilar är verklighet i dag, men man behöver fortfarande människor som kan kliva ur bilen och leverera varorna till dörren. En robot som Cassie kan utnyttjas i det syftet.

Läs mer i dagens Nya Åland!