DELA
Foto: Jonas Edsvik

Vargarna oroar tamdjursägare

Varför måste vi vänta på att tamdjur blir vargrivna innan skyddsjakt blir aktuell? Gör något nu!

Så löd fårfarmares och andra djurägares krav på landskapsregeringen i går kväll.
Frustrationen och oron var stor inför den information om rovdjursfrågan som landskapsregeringen och Ålands fåravelsförening ordnade gemensamt. Nästan halva publiken bestod av fårfarmare som fick svar på de frågor som föreningen tidigare tillställt tjänstemännen.

Landskapets jaktförvaltare Robin Juslin och naturvårdsintendent Hanna Kondelin svarade så gott de kunde på frågorna utifrån lagstiftning och regelverk men djurägarna blev inte nämnvärt lugnare nu när de snart ska släppa ut får med lamm och kvigor på bete och hundar i markerna.

Det de ville ha svar på var i huvudsak vilka rättigheter de har att skydda sina betesdjur för rovdjur och hur landskapets ersättningsregelverk ser ut i fall av en rovdjursattack.

Robin Juslin inledde med att konstatera att det nu är klart att det rör sig om minst två vargar efter det videoklipp som lades ut på Nya Ålands hemsida i går.

– Alla har säkert sett filmen. Det är en helt ny situation eftersom vi inte före det kunde veta att det finns åtminstone två vargar här, sa han.

Hans råd till djurägarna var att de ska kontakta honom eller Hanna Kondelin om de ser en varg eller om en varg stryker kring beteshagarna eller attackerar ett djur.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!