DELA
Foto: Stefan Öhberg

Vägunderhållet kostar och tar tid – oavsett snö eller inte

Den hittills snöfria vintern har sparat in på kostnaderna för snöplogning, men så mycket billigare blir det ändå inte. Vägarna kräver underhåll oavsett. Grus- och oljegrusvägar kräver ofta mer underhåll i blött väder, som skapar gropar och sprickor.

 
Snö eller inte, vägarna ska underhållas för att hålla bra standard. Dessutom ser avtalen med de privata snöplogningsentreprenörerna ofta ut så att de får en beredskapsersättning oavsett om det kommer snö eller inte under vinterperioden november–mitten av april.

– Förra året var det budgeterat 169 000 euro för de privata entreprenörerna, men då gick det åt lite mer pengar på grund av de stora snömängderna, medan det året innan dess låg lite lägre, säger Elin Lindfors, trafikingenjör vid landskapet.

Utöver beredskapsavgiften ersätts entreprenörerna per plogning. Den delen av snöröjningskostnaden faller bort eller minskar när det inte snöar så mycket.

– Men om det är halka ska det sandas. Det är också en del arbete, säger Elin Lindfors.

Men det blöta vädret ställer till det på andra sätt. Speciellt grus- och oljegrusvägar kräver ofta mer underhåll en sådan här vinter, eftersom det blir gropar och sprickor.

– Det blir underhåll ändå, när det regnar kommer det andra bekymmer, säger Niklas Eriksson tf teknisk chef och kommuntekniker i Lemland.

– Grusvägarna måste sladdas, det är sådant man slipper om det är snö.

Oljegrusvägarna kan få stora hål, gropar och sprickor ganska snabbt om det blir ett litet början.

– Det är reparationer som vi får göra nu, säger han.