DELA
Foto: Stefan Öhberg

Vägfärja nära kollision med Amorella

En vägfärja hamnade på kollisionskurs med Viking Lines Amorella i Furusundsleden utanför Stockholm klockan 15.38 i måndags.

– Sikten var dålig. Amorella gav flera ljudsignaler och reducerade farten, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationschef på Viking Line.
Viking Lines m/s Amorella hade drygt två timmar tidigare – klockan 14.25 – lämnat Mariehamn på kurs mot Stockholm från Åbo. I dimman i Furusundsleden mötte fartyget vägfärjan Frida, som går i tvärgående trafik över sundet, flera gånger i timmen dagligen.

– Vårt fartyg har företräde. De måste ha hört signalerna och Åbotrafiken brukar vara på minuten enligt sin tidtabell, så de vet exakt när vi kommer, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Enligt Ingrid Jarnryd, kommunikationschef i Färjerederiet, så var det ytterligare ett fartyg som manövrerade i hamnen vid incidenten.

– Det gjorde att befälhavaren på Frida hade ett starkt fokus mot det fartyget och inte uppmärksammande Finlandsfärjan som också kom i farleden. Det var också väldigt dimmigt och nedsatt sikt, säger hon.

Matrosen ombord uppmärksammade däremot Amorella och kunde informera befälhavaren som då väjde undan. Enligt färjans elektroniska loggning av trafiken var det minsta avstånd som uppstod dem emellan 85 meter.

– Om man är ombord så kan man uppleva att en stor Finlandsfärja är visuellt närmare än vad den egentligen är. Det är en jobbig upplevelse, men det var trots allt inte någon tajt situation eller nära någon kollision. Ett avstånd på 85 meter är enligt de experter jag pratat med i rederiet inte alarmerande, säger Jarnryd.

Läs mer i fredagens Nya Åland!