DELA
Bilden är arrangerad och hunden Chelsea kom inte till skada.

Vad göra om man ser en instängd hund?

Vad får man egentligen göra om man ser en hund i en bil? Och är det straffbart att lämna sin hund i bilen? Poliskommissarie Christoffer Ahlfors besvarar eventuella frågetecken.

Det finns inget allmängiltigt svar på hur man bör agera om man hittar en hund i en bil, säger kommissarie Christoffer Ahlfors. Det varierar från fall till fall.

– Men det första man alltid ska göra är att se om kan få tag på ägaren. Om det inte är möjligt ska man ringa 112 och i första hand låta myndigheten avgöra vilka åtgärder som är mest lämpliga, säger Ahlfors.

– Polisen är inte expert på djur eller djurs måenden. Men det är myndigheten som ska ta hand om det, fortsätter han.

Får man krossa fönsterrutan?

Huruvida man får eller inte får krossa fönsterrutan på en bil för att rädda en hund beror på situationen. Hur man uppfattar hundens mående och hur akut situationen verkar vara. Om det bedöms nödvändigt, kan polisen komma till platsen.

– I en nödsituation har du rätt att krossa fönsterrutan men det är inte så enkelt.

Ahlfors avråder i första hand privatpersoner från att krossa rutor eftersom man kan bli skadeståndsskyldig.

– Varje fall måste bedömas utifrån den enskilda situationen. Om det är en situation där det är jättevarmt och hunden håller på att dö så kan man få tillstånd att krossa en ruta från myndigheten. I det skedet är det okej. Men gör man det på eget bevåg så ska man vara beredd på att man kan bli skadeståndsskyldig.

Inga fall hos polisen

Att lämna sitt djur i en varm bil kan vara ett djurskyddsbrott. Men på Åland har ett sådant ärende aldrig gått till domstolen.

– Man har alltid kunnat lokalisera ägaren och då har det räckt med en tillsägelse. Ägaren kan också få en anmärkning, säger Ahlfors.

– Däremot finns det fall ute i världen där hundar har dött och man har väckt åtal. Ett sånt fall kan föreleda en brottsutredning.

Ibland händer det att polisen kommer till platsen och bilen är borta, säger Ahlfors. Ofta kommer de i kontakt med ägaren. Han känner inte till något fall där polisen har behövt krossa en fönsterruta.

Ahlfors förklarar att den rättsliga prövningen är svår i dessa fall. Speciellt om hunden mår bra efter händelsen.

– Bevisningen baseras på folks tyckanden eftersom hunden inte kan prata för sig själv.

Vidare förklarar Ahlfors att det inte är olagligt att ha en hund i sin bil. Det är bara olagligt om hunden far illa, vilket i vissa fall är svårbevisat.

– Men det är absolut rätt att reagera och agera, säger han.

Inga fall hos veterinärer

Inte på varken Smådjurskliniken i Godby eller på Zoodiaken har det kommit in hundar som blivit lämnade i bilar och fått värmeslag.

– Jag har jobbat här i två år och under den tiden har vi aldrig fått en något sådant fall, säger Mia Andersson på Smådjurskliniken.

Andersson tror att sådana fall går direkt till polisen istället.

Annett Pfeifer på Zoodiaken säger samma sak.

– I år har inget inkommit till oss, mig veterligen, möjligen någon under jouren som jag inte vet om men vi brukar prata med varandra om något exceptionellt händer på jouren.

Pfeifer tror däremot inte att fallen hamnar hos polisen.

– Att det går direkt till polisen har jag svårt att tro eftersom dessa hundar brukar ju i regel behöva vård snarast. Om någon hund dör i bilen kanske det skulle kunna gå direkt till polisen men min erfarenhet är att djurskyddsfall kommer till oss direkt och de som anmäler till polisen blir oftast hänvisade till oss eller så blir vi kontaktade av polisen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp