DELA
Foto: Jonas EdsvikSTOPP Nu hoppas finansminister Mats Perämaa på att hans politik kan stoppa den negativa ekonomiska utvecklingen.

”Utvecklingen går åt fel håll”

– 11 miljoner euro.

Så ser resultatet på sista raden i ut i landskapsregeringens bokslut för 2015.

Det är en försämring i jämförelse med året innan då bokslutet visade +2,7 miljoner euro.
– En stor delorsak till det negativa resultatet är att vi har mindre Paf-intäkter på grund av budgettekniska skäl. Men ser man på endast 2015 är det ett faktum att verksamhetskostnaderna ökar och skatteintäkterna inte verkar stiga. Nu vill vi vända trenden, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Den största delen av året leddes landskapsregeringen av lantråd Camilla Gunell (S) och finansminister Roger Nordlund (C).

Att minuset ligger på elva miljoner är ingen större överraskning eftersom budgeten för 2015 förutspådde ett minusresultat på just 11 miljoner euro.

Men hela minuset kan inte skyllas på bokföringsteknik eftersom verksamhetskostnaderna har ökat med åtta miljoner till sammanlagt 179 miljoner euro. Trots driftsprivatiseringarna har den sammanlagda personalstyrkan ökat med 64 personer (exklusive ÅHS).

Den största personalökningen, 101 personer, har skett inom skolorna. Anledningen till ökningen är, enligt årsredovisningen, att sjukfrånvaron har krävt vikarier. I hela landskapet ökade sjukfrånvaron med 7,7 procent i jämförelse med året innan.

Läs mer i morgondagens papperstidning eller i e-Nyan!