DELA
Foto: Jonas Edsvik

Utställningen och barnet föddes samtidigt

Erica Pettersson har gjort teckningarna till utställningen ”Små fingrar och fötter” under tiden hon väntade sitt tredje barn.

– Han kom lagom till vernissagen.
Nästan nyförlöst med en baby som inte ens är en vecka gammal har Erica Pettersson i dag vernissage på Folkhälsans allaktivitetshus i Mariehamn med sin utställningen ”Små fingrar och fötter”. Teckningarna är gjorde under våren och sommaren när Pettersson varit hemma med sina två barn samtidigt som hon väntat sitt tredje.

– Han kom lagom till vernissagen, säger hon och skrattar.

Barnet har ännu inte fått något namn.

Bilderna från utställningen föreställer barn och gravida kvinnor.

– Det kändes naturligt, jag brukar gestalta verkligheten runt omkring mig. Senaste tiden har det varit mycket barn i mina bilder. Jag har tidigare haft en utställning som handlade om rum när jag flyttade tillbaka till Åland från Stockholm. Den handlade om att hitta sitt rum och hur man ska leva och göra nu.

Pettersson hade sina första separatutställning 2005 på Galleri Fäktargubben. Efter det har hon haft flera separatutställning och samutställningar. Hon har gått konstutbildningar i Sverige bland annat på Konstfack och Umeå Konstskola. Teckna har hon gjort i princip hela livet.

Teckningarna är gjorde med tusch, blyerts och färgpennor. Hon tecknar både på vitt och brunt papper.

Barnen har varit Petterssons inspirationskälla när hon gjorde bilderna till utställningen. Under tiden hemma har hon följt med deras lekar och väntan på att få ett syskon till.

– Det finns en bild där min dotter sitter och läser tidningen i en fåtölj. Den bilden symboliserar väldigt mycket för mig eftersom jag själv suttit i den fåtöljen och väntat.

Läs hela intervjun med Erica Pettersson i dagens papperstidning eller i e-Nyan!