DELA

Midsommarutflykt till Sälskär

Föreningen Sälskärs fyr ordnade i dag en midsommarutflykt till Sälskär. Det är andra gången föreningen ordnar utflykten. De hoppas på att det ska bli en tradition.

Tanken bakom föreningens midsommarutflykt är att man vill återuppta traditionen med en midsommarstång på Sälskär. I fjol reste föreningen stången på ön för första gången.Föreningen har inte många år på nacken men har redan kring 200 medlemmar. Initiativtagare till föreningen är Bengt Häger. Han har bott många somrar på ön när han var liten.

– Min pappa var fyrvaktare på Sälskär i 28 år. Somrarna spenderade jag och mina bröder ute på ön. Det fanns alltid något att göra, vi längtade aldrig bort, säger Häger.

Resan börjar i Skarpnåtö, Hammarland och tar ungefär en timme med cykelfärjan Silvana. Ombord på båten görs kransar och lövning.

– Det är inte ofta man lövar i en båt, säger Gertrud Häger.

Hon får hjälp av Kjell Häggblom. Det går som på räls.

Framme på Sälskär tas stången ner och de nya löven och kransarna sätts på. Midsommarstången står nästan på samma plats som den gjorde när fyrvaktarna bodde här. Nu står den på platsen som kallades för Sälskärs torg. Efter stångresningen är det dans uppe på dansberget där Martin Staf spelar dragspel.

Fyren på Sälskär byggdes mellan åren 1866 och 1868. Den tändes för första gången den 15 september 1868.

– Sälskärs fyr var den första i Finland som automatiserades, säger Bengt Häger.

Sälskärs fyr är en av två fyrar i Finland som ska bli en museal fyr.

Läs mer i måndagens papperstidning.