DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Utedasset kan kännas harmlöst men det är det inte”

Täta behållaren. Separera urinet. Töm regelbundet och ta vara på näringen från utedasset. Det är några av budskapen i sommarens kampanj ”Utedassets 123”.

– Alla vet att våra vatten inte mår bra, men inte alla vet vad de kan göra, säger Ann Nedergård, ansvarig för utvecklings- och hållbarhetsagendans mål 3, god vattenkvalitet, inför kampanjstarten.

Men en sak som alla stugägare med utedass kan göra är att rusta upp sitt dass så att ingen näring läcker ut i sjön.

– Utedasset kan kännas harmlöst men det är det inte, säger Ann Nedergård.

Enligt en undersökning som gjordes i Värmdö utanför Stockholm behöver man odla mer än 200 kilo morötter för att binda den näring som produceras av två personer under fem veckor på sommarstugan. Med andra ord: om den näringen i stället sipprar ut i badviken ger den en massiv skjuts till igenväxning och algblomning.

Kampanjen Utedassets 123 genomförs av bärkraftslotsarna, mål 3 om vattenkvalitet, mål 4 om biologisk mångfald, nätverksgruppen för hållbara kommuner och vattenskydd.ax. Informationen finns dels på de kommunala biblioteken och dels på hemsidan vattenskydd.ax, där det finns material att ladda ner och ett certifikat med texten ”Jag skyddar min badvik” som man kan sätta upp på väggen i sitt dass.

I informationen kan man bland annat läsa om fördelarna med urinseparering: dels är näringstätheten som högst i urinet, och dels luktar det mindre om man skiljer det fasta från det flytande.

– Plus att man kan använda urinet som gödning i trädgårdslandet, om man späder ut det med 80-90 procent vatten, tipsar Annica Brink, processledare för mål 3.

Bajset kan man kompostera i en tät behållare. Efter 1-2 år blir det ett utmärkt jordförbättringsmedel. Det är bra att ha flera behållare att varva med, så att man kan tömma innan de blir för fulla.