DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Unik” rättegång mot läkare som gjort dataintrång

Rättegången i Stockholms tingsrätt mot en läkare som är misstänkt för hundratals dataintrång medan han arbetade på Åland är ”tämligen unik”.
Den bedömningen gör kammaråklagaren Mats Ljungqvist efter den andra av tre rättegångsdagar.

Det är inte första gången som en läkare står inför rätta för att ha läst patientjournaler utan tillstånd. Det unika är att läkaren i det här fallet var bosatt på Åland och arbetade på ÅHS när han enligt åklagaren hackade sig in i Karolinska universitetssjukhusets patientjournalsystem.

Intrången ska ha skett från mannens arbetsplats och bostad på ett ”väldigt förslaget” sätt, säger Mats Ljungqvist.

Tre av de fyra åtalspunkterna gäller dataintrång där mannen har tagit sig in i patientjournaler – eller försökt göra det. Totalt handlar det om 783 dataintrång och cirka 150 försök till intrång. Han ska ha hämtat 822 patientjournaler tillhörande 392 patienter.

”Förkovra sig”

Den fjärde åtalspunkten gäller intrång i en kollegas privata e-postkonto där mannen kopierat känsligt material.

– Han förklarar det delvis med att han velat förkovra sig som läkare. Men det finns intrång som inte kan förklaras med det, säger Mats Ljungqvist.

I de fallen ska det enligt den åtalade ha handlat om nyfikenhet.

Rättegången fortsätter i dag. När de sista vittnena hörts är det dags för åklagarens och försvarets slutpläderingar. Vad Mats Ljungqvist ska yrka på då säger han inget om.

– Jag vill att rätten och den åtalade hör det första gången.

Maxstraffet för grovt dataintrång är sex års fängelse.