DELA
Foto: Ida Jansson<07_Bildrubrik>HOTFULLA VUXNA? Ungdomarna känner sig hotade av de föräldrar som vandrar på stan, menar flera personer som Nyan varit i kontakt med.

Ungdomar kritiska till stadsvandrande föräldrar

Konceptet Vuxna på stan har motsatt effekt och får ungdomarna att känna sig otrygga. Det menar flera ungdomar som Nyan varit i kontakt med.

– De får ungdomarna att känna sig hotade, säger en person som vill vara anonym.
Rekordmånga föräldrar var ute och vandrade på stan under den gångna helgen för att hålla koll på skolavslutningsfirande ungdomar.

Men alla ungdomar är inte förtjusta i föräldravandringarna.

Om föräldrar vill att deras barn inte ska dricka är det bästa att prata med dem om alkoholens följder och skadeverkningar, inte att patrullera på stan. Det säger en 16-åring som Nya Åland pratat med.

– När man far ut vill man ha roligt. När man vet att ens föräldrar eller deras bekanta är ute och patrullerad känner man sig hotad, säger hen.

16-åringen menar att det är dubbelmoral att som vuxen vilja stoppa ungdomar från att dricka samtidigt som man själv dricker.

– De som är vuxna nu har själva druckit när de var unga. Det går inte att stoppa ungdomar från att dricka.

Det kan finnas en positiv sida av föräldravandringarna, medger 16-åringen.

– Om det nu är någon som har däckat någonstans kan det förstås vara bra. Och om man nu ska ut och titta efter sin ungdom så tycker jag inte att man ska komma i en samlad trupp. Det är hotfullt.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!