DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>UNDGICK DOM Tre killar som stor åtalade i ett misshandelsmål förliktes i går mitt under rättegången.

Unga killar kom överens i rätten

Ingen av de tre ungdomarna som stod inför rätta i går ville riskera att hamna i straffregistret för misshandel.

Därför förliktes de och ska betala skadestånd åt varandra.
Ärendet började som vilket misshandelsmål som helst. En minderårig kille åtalades för att ha misshandlat en annan med slag och knuffar medan två andra minderåriga killar åtalades för att ha misshandlat den första.

Ingen hade fått allvarliga skador även om en av dem, som hävdade att han blivit angripen, måste söka sig till vård för ett sår.

De två killar som hjälpte varandra åtalades också för att ha uttalat hot mot den tredje om denne skulle göra polisanmälan efter händelsen som inträffade i december i fjol i Mariehamn.

Den kille som sökt vård yrkade på sammanlagt 1 800 euro i skadestånd av de två andra. Den ena av dem yrkade på 200 euro i skadestånd av den som blev skadad.

Alla nekade till alla anklagelser, och här kom domaren Pia Jacobsson med förslaget att de tre borde förlikas.

– Ingen av er är betjänt av att hamna i straffregistret . Ni har mycket att vinna på att förlikas men då behövs kompromissvilja och vilja att betala något i skadestånd, sa hon.

Killarna kunde förlikas med hjälp av den enas juridiska biträde och åklagaren. Innehållet i förlikningen är inte offentlig. (ao)