DELA

Undervattensvulkan i Geta ger varma bad

Upptäckten av heta källor från en undervattensvulkan i Geta öppnar upp för nya turistsatsningar.

I maj öppnar det nybildade bolaget Alandia Hot Bubbles sin spaanläggning.

Det har varit en välbevarad hemlighet, men nu vill bolaget Alandia Hot Bubbles Abp gå ut med sin nysatsning i Geta. I höstas upptäcktes flera så kallade ”hot spots”, heta punkter, i vattnen utanför Havsvidden.

Markus Svavel, vd på Alandia Hot Bubbles, säger att en grupp ålänningar som fick höra om källorna genast mutade in området och startade bolaget. Det har varit mycket hemlighetsmakeri kring projektet och upptäckten av de heta källorna har tystats ner. Genom kontakter värvades Markus Svavel från Borlänge till vd.

– Vi har nu kommit en bra bit på väg med att bygga flera små pooler där man kan njuta av värmen från källorna. Det här är unikt för den här delen av Norden och vi förutspår att tillströmningen av både ålänningar och turister som vill bada i Getas heta källor blir enorm, säger Markus Svavel till Nya Åland.

Tre mindre pooler är så gott som klara och man hoppas få tillstånd att bygga två till vid klipporna närmast de heta källorna.

Hur kan det uppstå ”heta källor” i havet mitt i allt?

– Det är helt enkelt vulkanisk aktivitet som öppnar upp dessa sprickor. Det pågår livlig seismisk aktivitet i Östersjön just nu. Ett annat exempel är jordskalvet i Bottenviken nyligen.

I samarbete med Alandia Hot Bubbles delar Nya Åland ut biljetter för ett bad i de varma poolerna i Geta. I dag klockan 12-12.30 finns vd Markus Svavel i Nyanhuset på Uppgårdsvägen 6 i Mariehamn Dalbo och delar ut biljetter.