DELA

Ukrainsk flykting i Sverige söker släktingar på Åland

Maria Janson, född 1900 på Åland, död 1954 i Cherson, Ukraina. Har hon några släktingar i livet på Åland? Det är frågan som Emma Sundlöf i Stockholm söker svar på.

Emma Sundlöf och hennes familj har tagit emot Evgenij Ryabko och Julia Yemelianova, flyktingar från Cherson i Ukraina. Emma Sundlöf har en hälsning från Evgenij Ryabko att han gärna vill ha kontakt med släktingar till sin mormor Maria Janson.

Det här vet Evgenij om sin anmoder: Maria Janson (kan också vara Jansson) föddes på Åland år 1900. Var på Åland vet han inte. 1917 kom hon till St Petersburg till sina släktingar, som också var svenskar. Där träffade hon Lazarenko Vasily. De gifte sig, flyttade till Cherson och fick tre barn, varav Evgenij Ryabkos mor var ett. Hon föddes 1937.

Mormor Maria avled 1954. Enligt vad hon själv berättade var hennes familj på Åland fiskare, och hon själv det fjärde eller femte barnet i familjen. Svenska kyrkan i St Petersburg registrerade henne som svensk i sina listor över anlända och avresta. Registret finns i statsarkivet i Stockholm.

– Efter att Maria Janson kom till Kherson bodde hon kvar där livet ut, och familjen har bott kvar ända tills nu, säger Emma Sundlöf.

Hon berättar att Evgenij Ryabko, 49 år, är egenföretagare och att Julia Yemelianova jobbade med rekrytering.

– Innan dess var hon fotbollsspelare.

Läsare som vet något om Maria Janson och hennes eventuella släktingar är välkomna att kontakta Nya Åland.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp