DELA

Tvingades avliva häst efter besök hos blufftandläkare

En hästtandläkare har polisanmälts efter ett olovligt ingrepp på en häst utan att varken ägare eller veterinär närvarade. Utan bedövning eller lugnande bröt han sönder hästens tänder så att man tvingades avliva den.

– Det är ett brutalt övergrepp.

Det var för två år sedan som den nu polisanmälda hästtandläkaren gjorde ett besök hos en häst som ägts av Annette Bergbos familj i 24 år. Där gjorde han ett olovligt ingrepp på hästen utan att en veterinär, som kunde ge hästen bedövning och lugnande, närvarade.

– Han bröt sönder tänderna på hästen och lämnade rötterna kvar. När dottern kom till stallet så var ingreppet gjort och han informerade henne inte om vad som skett, säger Bergbo.

I förra veckan tillkallades veterinär eftersom hästen börjat dricka dåligt och det var då som konsekvenserna av hästens avbrutna tänder upptäcktes.

– Man kan tänka sig att det ilade i de avbrutna tänderna och att det var därför som hästen inte drack.

Munnens hälsostatus var så pass dålig att man i onsdags tvingades till beslutet att avliva hästen. Vi ville bara att han skulle få slippa lida nu, säger Bergbo och berättar att beslutet togs med stöd från ÅMHM:s veterinär Annett Pfeifer.

Annett Pfeifer säger att den numera polisanmälda hästtandläkaren utgår från Sverige och har varit aktiv på Åland under flera år. Pfeifer säger att mannen, vid olika tillfällen, förknippats med Täby Galopp och ska också ha sin lokal på området.
– Han säger själv att han utgår från Täby Galopp. Men jag har pratat med hästkliniken där och de vet inte vem han är. Han har inte något med den kliniken att göra.
Mannen säger att han har en amerikansk utbildning som hästtandläkare. Men han har ingen legitimation, säger Pfeifer.
– Vi hoppas att processen leder till att han får yrkesförbud, men eftersom han inte har någon legitimation så kan man heller inte dra in den.
Det betyder att hästtandläkaren fortsättningsvis kan verka som tandläkare för hästar om han blir anlitad. Därför vill Annett Pfeifer nu varna hästägare för honom.