DELA

Två killar anmälda för clownattack

Tre tjejer i 12-årsåldern blev rejält skrämda när två personer med clownmasker hoppade fram på cykelvägen och började jaga dem.

– Väldigt dumt gjort, säger Stefan Öfverström som är pappa till en av flickorna.
Tjejerna var på väg hem från en kompis på måndagskvällen och cyklade på cykelvägen bakom begravningsplatsen på Klinten i Mariehamn.

Så här berättar Julia Öfverström, 12 år:

– När vi cyklade förbi vände de sig om och började skrika på oss och jaga oss. Först när de vände sig om såg vi att de var klädda i clownmasker. Vi fick världens panik och cyklade iväg jättesnabbt. En av de två clownerna jagade oss några meter och sen hörde vi andra som skrattade inne i skogen.

Stefan Öfverström berättar att dottern ringde honom när tjejerna hunnit en bit bort.

– De hade ju sett inlägg på sociala medier om clowner som attackerat folk på andra ställen och jag hörde på min dotter att hon var väldigt skärrad. Jag försökte prata lugnt med henne medan jag slängde mig i bilen medan jag sa var de skulle vänta, berättar han.

Bad om ursäkt

Han kallar det inträffade för busstreck – och ett mycket dumt sådant.

– Det visade sig sedan att det var killar som kände tjejerna och en av dem tog kontakt under kvällen och bad Julia om ursäkt. Men skadan var ju redan skedd och man måste ju ta sådant här på allvar, säger han.

Familjen polisanmälde inte tilltaget eftersom det reddes upp på annat sätt.

Överkonstapel John Clemes bekräftar att en anmälan kommit in om clownklädda personer som betett sig hotfullt mot en person på måndagskvällen.

– De två killarna som klädde ut sig till clowner är identifierade. De är under 15 år och alltså inte straffmyndiga ifall det skulle handla om ett brott, säger han som är utredningsledare i ärendet.

När det gäller minderåriga görs ingen fullskalig utredning. I stället kontaktar man föräldrarna och barnskyddet. Det görs alltid när misstänkta personer är under 18 år.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!