DELA
Foto: Janne Danielsson/SVT

Tv-profil inte släkt med Kökar-Elfsberg

Nej, SVT-profilen Claes Elfsberg är inte bördig från Kökar.

Släktforskare Håkan Skogsjö reder ut sanningshalten i det envisa ryktet, som fick nytt liv bland ålänningar på Facebook efter att Elfsberg gjorde sin sista Aktuellt-sändning.
Claes Elfsberg, känd nyhetsjournalist på Sveriges television i över 30 år, hade sin sista nyhetssändning i tisdags och fick efter det beröm av ålänningar på facebook. Där kallades han för Kökarbördig, att han skulle vara släkt med Elfsbergarna på Kökar.

Frågan väckte diskussion och frågor och Nyan tar reda på sanningen.

Den åländska släktforskaren Håkan Skogsjö kan direkt ge besked att det inte finns något släktskap.

– Jag har faktiskt nyligen rett ut frågan. För några veckor sedan fick jag ett samtal från en lärare som undrade precis detta, efter en ivrig diskussion i lärarrummet. Läraren hade varit i kontakt med Claes Elfsberg som själv inte visste säkert. Han hade dock hört samma sak, att han kunde ha släkt på Åland.

Skogsjö följde Claes Elfsberg släkt till början av 1800-talet och vet nu säkert att det inte finns någon koppling till Kökar. Claes släkt är hemma från Hälsingland i Sverige.

– Jag har följt släkterna till tiden före de ens hette Elfsberg. Båda namnen är tagna namn. På Kökar var det en gård som hette Elfs och de som bodde där tog sedan namnet Elfsberg.

(Foto: Janne Danielsson/SVT)

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!