DELA
Foto: Andreas Dienert

Turismpristagare stod inför vägval

Ålands turismpris 2017 gick till gästgiveriet Björnhofvda Gård i Eckerö och ägarparet Hans Lindmark och Jackie Lindmark.

– De satsar inför framtiden och bygger ut. Det är en målmedveten satsning, säger Terese Flöjt, styrelseordförande på Visit Åland.

Priset delades ut av Visit Åland på torsdagen på Käringsund Resort & Conference i Eckerö. Förutom diplom så får vinnarna också vandringspriset – ett lokalt silversmideskonstverk – som vandrat runt sedan 2002.

– Björnhofvda Gård får ofta omdömen om deras personliga service och att gäster känner sig lyxigt omhändertagna. Priset baserades mycket på omdömen på Tripadvisor, säger Terese Flöjt.

Andra motiveringar är att ägarduon renoverat smakfullt och trevligt med en engelskinspirerad och åländsk crossover, och att de tänkt på allt i såväl kvalitet som i detaljer.

För Hans Lindmark på Björnhofvda Gård kom priset som en överraskning.

– Vi har precis börjat här. Det känns verkligen hedrande, absolut, säger han.

Paret har haft verksamheten i sex år, men tidigare har de bara hyrt ut fyra rum i sitt eget hus.

– Vi stod inför ett vägval – antingen lägger vi ner eller också satsar vi, och vi valde att satsa på riktigt, säger han.

Därför har de byggt ett nytt hus med allmänna utrymmen, lobby och en riktig matsal och kök. Det är nu gästgiveriets huvudbyggnad, där de erbjuder fyra rum.

– Vi har ett gästgiveri nu. Tidigare var de hemma hos oss så det är den stora skillnaden, säger han, men tillägger att de fortfarande hyr ut två rum i sitt hus, samt två rum i orangeriet.

– Vi har åtta rum nu med upp till omkring tjugo bäddar.

Läs mer i måndagens Nya Åland!