DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>KROGNATT Midsommarnattens händelser klarläggs under den kommande rättegången i slutet av maj i Åbo, nästan ett år efter krognatten på Arken som småningom ledde till åtal.

Tre dagar reserveras för Budd-rättegången i Åbo

Rättegången där tidigare landskapsåklagare Jens-Erik Budd är en av de åtalade hålls den 31 maj och 1 juni i Åbo. Följande dag viks som reservdag.

Ett tiotal vittnen ska höras under huvudförhandlingen.

Ärendet handläggs i Åbo hovrätts reservutrymme som bär namnet Gripen-salen.

– Vi har kommit överens om tidpunkten med parterna men den slutliga kallelsen har inte ännu skickats ut, säger fiskal Rickard Grönqvist.

Rättegången handlar om händelser under midsommarnatten i fjol på Arkipelag och efter att krogen stängt. Det hela slutade med att Jens-Erik Budd kommer att åtalas för tagande av muta och den 21-åriga kvinnan, som följde med honom hem på morgonnatten, åtalas för givande av muta. Vad det kan handla om för muta framgår först under huvudförhandlingen.

Kvinnan åtalas också för falsk angivelse medan Budd frias från tidigare misstanke om tvingande till sexuell handling.

Vid tiden för de aktuella händelserna var kvinnan misstänkt i ett misshandelsmål och Budd var åklagare i fallet. Hon dömdes i september och straffet blev 70 dagsböter. I maj 2014 hade hon, då 19 år gammal, flugit på en annan kvinna på Arkens dansgolv, knuffat henne, rivit henne i håret, bitit henne i ansiktet och slagit henne i ansiktet. Offret fick blödande riv- och bettsår, blåmärken och svullnad.

Budd stängdes av från tjänsteutövning genast efter midsommarnattens händelser och har varit avstängd i väntan på rättegång.