DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>DRAR TILL STAN Omkring 300 traktorer väntas anlända till Senatstorget i Helsingfors under förmiddagen idag.

Tre ålänningar i bondeprotest

Tre ålänningar deltar i dagens bondeprotest i Helsingfors för att förmå staten att skynda på utbetalningen av fjolårsstödet som fastnat på vägen.

– Det blir definitivt ilskna protester från alla producenter som samlas. Tålamodet börjar tryta, säger Ålands producentförbunds vd Henry Lindström, som är en av de tre ålänningar som åker till Helsingfors.

Att de åländska deltagarna blir bara tre förklarar han med att det är dyrt att flyga och att båtresan tar för mycket tid.

Mellan 2 000 och 3 000 bönder med ett par hundra traktorer väntas delta i demonstrationen. Protesten utlöstes av att det nu blir ytterligare försening i utbetalningen av de stöd som härrör från fjolårets produktion i synnerhet på husdjurssidan.

– Den förklaring som getts är att den statliga myndigheten Mavi som har hand om utbetalningen inte får datasystemet att fungera trots att man arbetat med det i två år, berättar Henry Lindström.

Redan den ursprungliga tidtabellen – utbetalning i april-maj – har kritiserats av producenterna.

– Nu säger man att stöden betalas i juni men jag tvivlar.