DELA
Foto: Stefan Öhberg

Traktortaxin tar dig fram i Lumparby

Hos Lumparby Ollas, Utgård och Sågkvarnen i Lumparby händer det massor under skördefesthelgen den 20-21 september.

Massor av försäljare, aktiviteter för alla åldrar, café, mat, hantverk, maskinutställning, grönsaksförsäljning med mera.

– Byn har ett bra samarbete mellan gårdarna och hjälper till att lyfta fram varandra, säger Liz Mattsson verksamhetsledare för skördefestens vänner som arrangerar Skördefesten.

Man kan gå till fots mellan gårdarna eller åka den populära traktortaxin som har hållplatser runt omkring i byn.

Peter Eklund och Inger Nygård driver gårdscafét Lumparby Ollas och är skördefestveteraner, för dem har evenemanget blivit en vana.

– Man kan inte låta bli, säger Peter Eklund.

Hos dem finns i år många försäljare och gårdscafé med bland annat Peters populära fisksoppa på menyn.

Grannarna Utgård med Tage och Agneta Wilhelms i spetsen har också många försäljare i år. Wilhems är havtornsodlare och kommer sälja sina egna produkter, de har också varit med i skördefestsammanhang i många år.

Hos Sågkvarnen i Lumparby samlas motor- teknikintresserade, här finns också café och försäljning av hantverk och grönsaker.

– Man ser tydligt hur sällskap delar på sig när det kommer hit, männen går först till maskinerna och damerna till försäljarna, säger Ann-Mari Karlsson.

En nyhet för årets skördefest är äppelrundan då man får köpa en äppelrätt tillagad på ett kreativt sätt. Nytt i år är också flera som erbjuder streetfood-inspirerad mat bland annat hos Open Water Brewery.

Läs mer om skördefesten i Nya Ålands Höstbilaga som kommer den 18 september!