DELA
Foto: Stefan Öhberg

Torvalds valspurtade på Åland

Under en blixtvisit till Åland under fredagseftermiddagen och kvällen hann Svenska folkpartiets presidentkandidat Nils Torvalds både intervjuas i Steel FM, delta i ett utrikespolitiskt seminarium på Ålands fredsinstitut och möta potentiella väljare.

Miljöfrågorna och svenska språket engagerade när Torvalds mötte de åländska väljarna utanför Maxinge.

– Miljöfrågorna är ju en global utmaning och där har inte Finland varit i frontlinjen, ansåg Jan Grönstrand från Mariehamn som ännu inte bestämt vem han ska rösta på i valet.

– Nå… det finns en del frågor som har varit besvärliga för oss, sade Torvalds.

Fritz Bergdahl från Mariehamn hade däremot redan röstat – på Torvalds, men passade ändå på att få en pratstund med EU-parlamentarikern.

– Jag tycker att ålänningarna ska vara solidariska. Så mycket gott som han (Torvalds) har gjort för Åland i Bryssel, menade han.

Bergdahl tycker inte att man ska låsa sig vid partitillhörighet när det gäller val till presidentämbetet.

Vad ska man utgå ifrån då när man väljer?

– Egenskaper. Och för oss ålänningar som talar svenska så är språket viktigt.

Eftersom presidentens politiska makt idag är begränsad blir rollen som värdeledare viktigare, menar Nils Torvalds och liknar ämbetet vid kyrkstöten – den som håller befolkningen vaken.

– Presidenten kan inte diktera för riksdagen eller myndigheterna vad de ska göra, utan bara säga ”hej, borde vi överväga det här lite mer” eller be om nya utlåtande. Här finns det mycket att göra för det finns många exempel på hur den här regeringen inte har kommit på rätt köl, i synnerhet i förhållande till ålänningarna.

Vilket är ditt argument för att ålänningarna ska rösta på dig?

– Jag tror att ålänningarna borde ha ett visst intresse av att svenskan finns kvar i förvaltningen. Jag går ju inte omkring och tror att jag ska bli nästa president, men om det inte fanns en kandidat som höll fram det här så tror jag att man hade glömt bort det. Av den orsaken tror jag att det är jätteviktigt att jag finns med.