DELA
Foto: Ida K Jansson

Torvalds vill rädda torskfisket

EU-kommissionen överväger ett nödstopp för torskfisket i östra Östersjön.

Det skulle drabba Åland hårt, påpekar EU-parlamentarikern Nils Torvalds (SFP) i ett brev till kommissionären Karmenu Vella.
– Situationen för torsken ser olika ut i olika delar av Östersjön. Det är tydligt att torsken i södra Östersjön inte mår bra, bland annat på grund av överfiske och en överstor sälpopulation, säger Torvalds i ett pressmeddelande.

– Situationen är dock en annan i Ålands hav. I dessa vatten mår torsken förhållandevis bra och därför finns det vare sig rim eller reson i att totalförbjuda torskfisket också där. Ett sådant förbud vore både dålig politik och ett hårt slag mot framförallt vårt småskaliga, kustnära fiske, där ersättande arter att fiska inte finns.

Nils Torvalds ber EU-kommissionären Karmenu Vella ”ta hela bilden i beaktande”.

– Jag har arbetat nära Vella i många andra miljö- och fiskefrågor, så vi har en god relation. Nu behöver han kliva in och ta politiskt ansvar i den här frågan. EU kan inte i någon slags regleringsiver komma med lösningar som inte tar hela bilden i beaktande. Situationen ser inte likadan ut i hela Östersjön, så därför måste reglerna också vara anpassade till verkligheten. (pd)