DELA
Foto: Jonas Edsvik

Tore samlar namn för Röda korsgården

Föreningen som driver Röda Korsgården i staden behöver ekonomisk hjälp. Aktivisten Tore Johansson ställer hoppet till Mariehamns stad och har samlat namn på plats för att rädda verksamheten.

– Vi i Mariehamns Röda kors klarar oss inte, säger han.

Lokaler i huset som tidigare gav hyresintäkter står tomma. Nio år återstår av föreningens arrendeavtal med staden som äger tomten.

Samtidigt är verksamheten i Röda Korsgården en viktig mötesplats för många pensionärer, konstaterar Tore Johansson. Många kommer till huset för att äta lunch och ägna sig åt aktiviteter tillsammans. Sådant är svårt att sätta en prislapp på.

Häromveckan satte Tore Johansson sig vid ingången till matserveringen för att samla namn. En bra bit över 900 personer hade undertecknat listan i slutet av veckan. Tore Johansson hoppas ha över tusen namnskrifter som han kan överlämna till Mariehamns stad.

Målet är att få de bidrag som behövs för att kunna driva Röda Korsgården vidare.

Staden har tidigare sagt nej.

– Problemet är att driften av byggnaden är väldigt dyr och det kan vi inte ge bidrag till, sade stadsdirektören Barbara Heinonen till Nya Åland i januari.

En möjligt lösning som hon då nämnde är att Röda Korsets Mariehamnsavdelning driver integrationsprojekt för nyinflyttade. Det kan berättiga till statligt stöd.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp