DELA
Foto: Jonas Edsvik
Tyvärr har Nya Åland aldrig lyckats fånga Tomtens renar på bild. Nyans fotograf Jonas Edsvik berättar att han försökt få en bild på Rudolf och hans vänner i mer än 20 år, utan resultat.

Tomtens renar får flyga över Åland på julafton

Landskapsregeringen kommer inte kräva att tomtens renar har ett TRACES-intyg när de kommer till Åland under julafton. Det skriver de i ett pressmeddelande under torsdagen.

Orsaken är att miljöbyråns veterinär Maria Borgström anser att risken för att renarna ska sprida smittor och äventyra djurhälsan, livsmedelssäkerheten eller livsmedelsproduktionen är nästintill obefintlig. Nytillträdde ministern för miljöfrågor Jesper Josefsson (C), som även är ansvarig för Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM), stödjer detta tjänstemannainitiativ. Enligt pressmeddelandet har Josefsson inte några invändningar mot undantaget så länge det endast gäller jultomtens renar och endast mellan 24 och 25 december 2023.

Nya Åland har sökt Tomten för en kommentar, men tyvärr hade han inte tid att svara då han hade fullt upp med alla förberedelser inför helgen.

Det här är ett TRACES-intyg

Vid all förflyttning av levande djur finns risk för spridning av djursjukdomar. Genom artspecifika rättsakter har EU därför reglerat förflyttningen av djur mellan medlemsstaterna.

TRACES står för Trade Control and Expert System och garanterar att samma rutiner följs vid import och export inom EU.

Vid transport över medlemsstaternas gränser ska vissa djur åtföljas av ett djurhälsointyg som undertecknats av en officiell veterinär. Till den gruppen hör utöver hästdjur även renar som enligt lagstiftningen är hjortdjur.

Intyget ska utfärdas genom dokumentkontroller, identitetskontroller, fysiska kontroller och undersökningar för att kontrollera att kraven uppfylls.

Källa: Landskapsregeringen