DELA
Foto: Ida Jansson

Toivonen lämnar BSPC efter hotfullt mejl

Lagtingsledamot Stephan Toivonen har inte längre den åländska BSPC-delegationens förtroende. Det säger den åländska BSPC-delegationens ordförande Jörgen Pettersson (C) på en presskonferens på onsdag morgon.

– Vi meddelar att det råder ett bristande förtroende inom BSPC-delegationen gentemot Toivonen och att han själv önskar att ta time out, säger Pettersson och tillägger att delegationen var enig bortsett från Toivonen.

Bakgrunden till det bristande förtroendet hänger samman med att Toivonen enligt Socialdemokraternas lagtingsgrupp anklagat alla irakier för att vara våldtäktsmän i en diskussion på Östersjökonferensen i Riga i augusti. Enligt gruppen, som då efterlyste åtgärder mot Toivonen, ansåg den svenska delegationen på konferensen att uttalandet var helt oacceptabelt. Toivonen sade då att han inte kom ihåg exakt vad han sagt men han misstänkte att han missuppfattats.

Men det är inte endast händelserna i Riga som lett till att Toivonen inte längre åtnjuter förtroende. Pettersson hänvisar framför allt till ett mejl som Toivonen skickat till lagtingsledamoten och BSPC-delegaten Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) under julhelgen.

– Det är inte snyggt gentemot övriga och mot den bakgrunden kommer den åländska BSPC-delegationen hädanefter bestå av fyra personer, säger Pettersson.

Under mötet fick Toivonen också redogöra för sin bild av det som hänt. Redogörelsen avslutades med att Toivonen själv föreslog att han tar time out  från BSCP under resten av mandatperioden. Toivonen  ska också ha bett om ursäkt för mejlet.

Det slutliga beslutet om Toivonens medverkan i delegationen fattas av Självstyrelsepolitiska nämnden.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Anna Björkroos