DELA

Tips inför säker valborgsbrasa ikväll

I kväll är det valborgsmässafton och då många i år eldar sin egen brasa följer här några. Enligt Alarmcentralen är varning för skogsbrand inte utfärdad och därmed råder heller inget generellt eldningsförbud.

Här följer nu goda råd och påminnelser som både Alarmcentralen och Mariehamns Räddningsverk gått ut med på sin Facebook-sida:

”Först och främst vill vi påminna om att det alltid råder eldningsförbud i tätbebyggt område. Tätbebyggt område definieras av vägskylten som påvisar tätbebyggt område. Undantag från eldningsförbudet i dessa områden kan prövas av kommunens räddningschef.”
Övriga tips:
– Elda inte i närheten av byggnader.
– Blötlägg gärna en ”skyddszon” på två meter runt brasan.
– Se till att du har fungerande släckningsutrustning; slang med påkopplat vatten, en brandsläckare samt spadar, ruskor, krattor och liknande.
– Lämna aldrig elden obevakad och ha alltid mobiltelefon tillhands så att du snabbt kan ringa 112 om något går fel.
– Elda aldrig direkt på berghällar. Dom spricker av värmeskillnaderna och skapar fula sår i naturen.
– Du får endast elda rent material såsom löv, ris, kvistar, ved, grenar och obehandlat virke. Övrigt material ska lämnas till återvinningsstationen.
– Elda inte allt på en gång. Eldar du lite i taget blir inte strålningsvärmen så kraftig, det blir mindre rök och elden är lättare att släcka.
– Bevaka brasan så länge det finns risk att elden kan sprida sig. Dränk brasresterna i vatten och kontrollera platsen.
– Känns det osäkert? Tänd inte på.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp